"Спортист и Треньор на м. Август"

петък, 13 август 2021

Олимпийската шампионка Ивет Горанова: "Бях изгубила мотивация и увереност. Федерацията ми помогна да си ги върна!" Това разкри олимпийската шампионка по карате в кат. 55 кг Ивет Горанова, след като получи в пресклуб „България“ наведнъж наградите за спортист на август и на юни, а треньорът й Ангел Ленков взе „Златния трикольор“ за най-добрия сред наставниците този месец.

На церемонията присъстваха президентът на БНФ Карате Алексей Петров и вицепрезидентът Русалин Русалинов – председател на плевенския КК Петромакс, където Ивет прави първите си стъпки в бойното изкуство и се състезава и до днес.

По-късно шампионката и нейният треньор бяха зарадвани с нова Toyota C-HR Hybrid Кросоувър от федерацията и генералния спонсор ЗК ЛЕВ ИНС. Колата е необходима за подготовката на олимпийската шампионка и най-близкия човек до нея, тъй като на двамата им се налага да пътуват пътуват много. От федерацията специално обърнаха внимание, че автомобилът не е подарък за олимпийската титла на Ивет, а е бил осигурен преди олимпийската квалификация в Париж през юни.

Връщайки се към преживяното в Токио, 21-годишната царица на татамито сподели, че за нея състезанието е било много лесно и е била готова да изиграе още 5 срещи. „Не можах да се израдвам на момента, да разбера какво се е случило, само ми олекна, усетих едно облекчение, че съм спечелила златото“, разказа усмихната красавицата, която премина с лекота през всичките свои съпернички на олимпийския турнир – първи в историята на карате.

Съвсем нелеко обаче е разочарованието след загубата на Европейското първенство през май в Пореч, Хърватия, където Ивет отпада на четвъртфиналите. Тя губи вяра в себе си точно преди решаващото изпитание в надпреварата за олимпийска квота. „Най-важна бе Федерацията, защото точно преди квалификацията за Олимпиадата в Париж аз бях изгубила на Европейското първенство. Бях изгубила много увереност и мотивация и те бяха хората, които продължиха да вярват в мен и да ме подкрепят. Аз стъпих върху тяхната увереност и увереността на треньора. Благодаря на треньора, че ме изтърпя през този дълъг и труден цикъл, с толкова много препятствия. Останахме стабилни и успяхме да прескочим всяко едно препятствие”, призна тя на пресконференцията.

Президентът на федерацията Алексей Петров подчерта, че успехът на Ивет е „ феноменален, уникален и парадоксален. Последното е, защото това се случи в родината на карате, а тя помете всички нейни съпернички в Токио. Тепърва ни предстои нови начало. Тя е само на 21 години. Ангел мога да го опиша с две думи – упоритост и настойчивост”.

Г-н Петров похвали и Русалинов, с когото работят заедно повече от две десетилетия. „Русалинов е доказал, че може да открива талантите в нашия спорт, но и да ги развива. Той е много мъдър и е специален коректив за установяване на добро и зло”, обобщи шефът на родното карате.

“Горд съм с нея. Преминахме през много трудни моменти, но си заслужаваше. Щастието е огромно”, заяви Ленков.

Ивет благодари освен на федерацията, на Министерството на младежта и спорта, на своя клуб, на спортното училище. Тя призова децата да обърнат внимание на паралелката по карате-до в спортното училище в Плевен..

Олимпийската шампионка сподели още, че от малка си е мечтала да стане полицай. Най-близката й мечта обаче ще се сбъдне след два месеца, ако покори и световния връх в карате. Ивет Горанова има бронзов медал при жените от Световното първенство през 2018 г, но сега гледа към титлата. „На Световното първенство ще заложим и на силно отборно представяне – Ивет Горанова, европейската вицешампионка Алкександра Стублева и Ивана Каменова“, заяви Алексей Петров.

След Световното първенство тази есен, през 2023 г предстоят Европейски Олимпийски игри в Полша и това събитие е следващата голяма цел за БНФ Карате, добави президентът на централата. „Сигурен съм, че карате ще бъде част от Олимпийските игри в Париж 2024“, добави Ал. Петров. Той се позова на мащабната кампания в полза на карате, която сега започва с участието на министъра на спорта на страната-домакин Франция.

Източник: pressclubbg.com

Сн. Lap.bg

#бнфк #bgkarate

Предстоящи събития Календар

КУПА''ХАДЖИ ДИМИТЪР''

СЛИВЕН
събота, 7 октомври 2023
Челопеч ОПЪН

Челопеч
неделя, 8 октомври 2023
Турция ОПЕН
джуниори , до 21г. , жени и мъже
Истанбул , Турция
петък, 13 октомври 2023
МЕЖДУНАРОДНА КУПА''ДРЪСТАР''

Силистра
събота, 14 октомври 2023
Световно първенство /WKO/
мъже и жени
Япония
събота, 14 октомври 2023
Календар

Партньори и Спонсори