"Спортист и Треньор на м. Август"

петък, 13 август 2021

Олимпийската шампионка Ивет Горанова: "Бях изгубила мотивация и увереност. Федерацията ми помогна да си ги върна!" Това разкри олимпийската шампионка по карате в кат. 55 кг Ивет Горанова, след като получи в пресклуб „България“ наведнъж наградите за спортист на август и на юни, а треньорът й Ангел Ленков взе „Златния трикольор“ за най-добрия сред наставниците този месец.

На церемонията присъстваха президентът на БНФ Карате Алексей Петров и вицепрезидентът Русалин Русалинов – председател на плевенския КК Петромакс, където Ивет прави първите си стъпки в бойното изкуство и се състезава и до днес.

По-късно шампионката и нейният треньор бяха зарадвани с нова Toyota C-HR Hybrid Кросоувър от федерацията и генералния спонсор ЗК ЛЕВ ИНС. Колата е необходима за подготовката на олимпийската шампионка и най-близкия човек до нея, тъй като на двамата им се налага да пътуват пътуват много. От федерацията специално обърнаха внимание, че автомобилът не е подарък за олимпийската титла на Ивет, а е бил осигурен преди олимпийската квалификация в Париж през юни.

Връщайки се към преживяното в Токио, 21-годишната царица на татамито сподели, че за нея състезанието е било много лесно и е била готова да изиграе още 5 срещи. „Не можах да се израдвам на момента, да разбера какво се е случило, само ми олекна, усетих едно облекчение, че съм спечелила златото“, разказа усмихната красавицата, която премина с лекота през всичките свои съпернички на олимпийския турнир – първи в историята на карате.

Съвсем нелеко обаче е разочарованието след загубата на Европейското първенство през май в Пореч, Хърватия, където Ивет отпада на четвъртфиналите. Тя губи вяра в себе си точно преди решаващото изпитание в надпреварата за олимпийска квота. „Най-важна бе Федерацията, защото точно преди квалификацията за Олимпиадата в Париж аз бях изгубила на Европейското първенство. Бях изгубила много увереност и мотивация и те бяха хората, които продължиха да вярват в мен и да ме подкрепят. Аз стъпих върху тяхната увереност и увереността на треньора. Благодаря на треньора, че ме изтърпя през този дълъг и труден цикъл, с толкова много препятствия. Останахме стабилни и успяхме да прескочим всяко едно препятствие”, призна тя на пресконференцията.

Президентът на федерацията Алексей Петров подчерта, че успехът на Ивет е „ феноменален, уникален и парадоксален. Последното е, защото това се случи в родината на карате, а тя помете всички нейни съпернички в Токио. Тепърва ни предстои нови начало. Тя е само на 21 години. Ангел мога да го опиша с две думи – упоритост и настойчивост”.

Г-н Петров похвали и Русалинов, с когото работят заедно повече от две десетилетия. „Русалинов е доказал, че може да открива талантите в нашия спорт, но и да ги развива. Той е много мъдър и е специален коректив за установяване на добро и зло”, обобщи шефът на родното карате.

“Горд съм с нея. Преминахме през много трудни моменти, но си заслужаваше. Щастието е огромно”, заяви Ленков.

Ивет благодари освен на федерацията, на Министерството на младежта и спорта, на своя клуб, на спортното училище. Тя призова децата да обърнат внимание на паралелката по карате-до в спортното училище в Плевен..

Олимпийската шампионка сподели още, че от малка си е мечтала да стане полицай. Най-близката й мечта обаче ще се сбъдне след два месеца, ако покори и световния връх в карате. Ивет Горанова има бронзов медал при жените от Световното първенство през 2018 г, но сега гледа към титлата. „На Световното първенство ще заложим и на силно отборно представяне – Ивет Горанова, европейската вицешампионка Алкександра Стублева и Ивана Каменова“, заяви Алексей Петров.

След Световното първенство тази есен, през 2023 г предстоят Европейски Олимпийски игри в Полша и това събитие е следващата голяма цел за БНФ Карате, добави президентът на централата. „Сигурен съм, че карате ще бъде част от Олимпийските игри в Париж 2024“, добави Ал. Петров. Той се позова на мащабната кампания в полза на карате, която сега започва с участието на министъра на спорта на страната-домакин Франция.

Източник: pressclubbg.com

Сн. Lap.bg

#бнфк #bgkarate

Предстоящи събития Календар

Карате Купа Кюстендил''ОПЪН''
Всички възрасти
Кюстендил
Today, 22 юни 2024
Купа "Черно море" /WKO/
деца/кадети/джуниори/мъже
Бургас
Tommorow, 23 юни 2024
WKF YOUTH CAMP
кадети,джунори,младежи до 21г.
ПОРЕЧ,ХЪРВАТСКА
понеделник, 24 юни 2024
WKF YOUTH LEAGUE
кадети,джунори,младежи до 21г.
Пореч, Хърватия
петък, 28 юни 2024
Балканско първенство /WKO/
деца/кадети/джуниори/U21/ветерани
Сибиу, Румъния
събота, 29 юни 2024
Календар

Партньори и Спонсори