История


Българска Национална Федерация Карате е създадена през 1992 год. Тя е член на WKF, EKF, KFB и обединява признатите от Световната Карате Федерация стилове Вадо рю, Годжу рю, Шито рю и Шотокан. От 1998 год. клубове по Киокушин карате също са членове на Федерацията. В БНФК членуват 100 клуба и това я прави една от най-големите по численост в нашата страна. В почти всички райони на страната функционират карате клубове, в които хора от различни възрасти се стремят да се докоснат до тайните на карате. Общият брой на занимаващите се с карате в България е около 15 000 човека.

Българското карате присъства трайно на международното татами. Нашите майстори, заедно с тези от направление Киокушин (WKO и IKO), съставят доста дълъг списък от европейски и световни шампиони.

В реферския състав влизат съдии с Балканската, Европейската и Световната категория.

Защо е добре да се тренира карате?

Защото освен спортните елементи карате има и много силен етичен и социален аспект. Ето автентичния текст на Хагакуре Бушидо или Клетвата на воина, който през живота си трябва да изпълнява следните четири задачи:

1. Да не отстъпва пред нищо при изпълнението на дълга

2. Да бъде полезен на своя господар (императора)

3. Да уважава и почита родителите си

4. Да бъде щедър и милосърден

Това са основните правила, които при един съвременен прочит водят до ценностите, които чрез системни занимания, постепенно стават част от съзнанието на каратеката. Кодексът на честта включва още редица полезни задължения, свързани с ежедневните му задачи, включващи начина на изразяване, възможните реакции при определени обстоятелства, поддържането на хигиенни навици и др.

Карате - олимпийски спорт от 2016 година

Все повече се увеличава броя на практикувашите карате - деца, подрастващи и възрастни, които тренират в клубове, училища и детски градини. Високото спортно майсторство е приоритет в работата на БНФК като целта е постигане на призови класирания на Балкански, Европейски, Световни първенства и Олимпийски игри.

В обучението по карате се отделя специално внимание на бойно-приложни техники с цел самозащита и адекватни действия при терористични актове, бедствия и аварии.

В Националната Спортна Академия от 1992 год. се приемат студенти в специалност "Карате".

Предстоящи събития Календар

Карате Купа Кюстендил''ОПЪН''
Всички възрасти
Кюстендил
Today, 22 юни 2024
Купа "Черно море" /WKO/
деца/кадети/джуниори/мъже
Бургас
Tommorow, 23 юни 2024
WKF YOUTH CAMP
кадети,джунори,младежи до 21г.
ПОРЕЧ,ХЪРВАТСКА
понеделник, 24 юни 2024
WKF YOUTH LEAGUE
кадети,джунори,младежи до 21г.
Пореч, Хърватия
петък, 28 юни 2024
Балканско първенство /WKO/
деца/кадети/джуниори/U21/ветерани
Сибиу, Румъния
събота, 29 юни 2024
Календар

Партньори и Спонсори