Лицензия 269, изд. от ММС, валидна до 05.06.2021

Петък, 24 Февруари 2017 13:56

Европейското първенство по карате - София 2017

От 17 до 19 февруари 2017 България беше домакин на Европейското първенство по карате за кадети, юниори и младежи и девойки до 21 години.

Състезанието се проведе в Арена Армеец при огромен международен интерес и многобройна публика. На татамитата в зала "Арена Армеец" премериха сили над 1200 състезатели от 50 държави, което е рекорд за шампионатите на Стария континент.

На 18.02.2017 се състоя официалното откриване на първенството. За него в София пристигна г-н Антонио Еспинос, президент на Световната федерация карате, който отдаде заслужена благодарност на президента на Българска национална федерация карате г-н Алексей Петров и на организационния комитет за отличната подготовка на това мащабно мероприятие.

Този шампионат е рекорд в историята на европейското карате, заради броя на участниците - над 1200. Именно тези състезатели са генерацията, която ще има възможността и честта да ни представи пред олимпийското семейство.“, каза г-н Алексей Петров по време на откриването.

Пред препълнените трибуни поздравителен адрес от г-жа Стефка Костадинова, председател на Български олимпийски комитет, изчете г-жа Йорданка Благоева, зам.-председател на БОК: „В момента участваме в историческо събитие - първото голямо младежко първенство, след като карате е вече олимпийски спорт. Вие вече гледате към най-голямата мечта за всеки състезател, а именно олимпийските игри.“

Проф. Даниела Дашева, министър на младежта и спорта в служебното правителство, откри 44-то европейско първенство по карате за кадети, юниори и младежи и девойки до 21 години. Тя приветства състезатели, треньори и зрители в зала "Арена Армеец" заедно с президента на Световната и Европейската федерация по карате Антонио Еспинос, генералния секретар на Европейската федерация по карате Степан Челан, президента на Българската национална федерация по карате Алексей Петров, заместник-председателя на Българския олимпийски комитет Йорданка Благоева и Анатоли Илиев, секретар на инициативата София - Европейска столица на спорта 2018.

"За мен е истинско удоволствие днес да бъда в тази зала, съпричастна на успехите на младите спортисти и на бъдещите олимпийски шампиони - заяви проф. Дашева. - Споделям успеха на Световната федерация по карате и на всички, които работят за бъдещето на този спорт, за включването му в програмата на следващите олимпийски игри в Токио. Спортът карате е уникално съчетание на духовен баланс, съвършено спортно-техническо майсторство и двигателни качества. В момента в България над 20 000 млади спортисти практикуват карате, а включването му в олимпийските игри ще увеличи и тази цифра, тъй като то може да се практикува от всеки, който обича спорта и който обича да бъде добър към другите."

Министър Дашева благодари на Българската национална федерация по карате за перфектната организация на Европейското първенство, на Световната федерация за оказаното доверие страната ни да бъде домакин на това събитие и на всички, които присъстват в залата за това, че подкрепят младите спортисти. Тя поздрави Българските шампиони Радослав Вакарелов и Ивет Горанова за златните им медали, и Мартин Златев за бронзовото отличие.

 

Галерия със снимки

© 2016-2018, БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ КАРАТЕ