Ивет Горанова: Работим здраво, за да върнем каратето на Олимпийски игри

петък, 16 юни 2023

"Работим здраво, за да върнем каратето на Олимпийски игри. Важно е да се види от страна на спортистите, че искаме това да се случи. Щастлива съм, че имахме възможността да проведем разговор с г-н Томас Бах (президент на Международния олимпийски комитет), който ни даде насоки, по които да работим. Имаме голям шанс и ще направим всичко възможно това да се случи. Не може да се обясни какво усещаш, когато си на Олимпийски игри. Работим за това децата след нас да го разберат. Това трябва да се изживее", заяви Горанова.

Златната ни медалистка от Игрите в Токио 2020 сподели още, че на този етап е много важно да се работи с Световната карате федерация и Американския олимпийски комитет, за да може каратето да влезе като предложение и да има шансове за Олимпиадата в Лос Анджелис през 2028-а година.

"Ако не сме в списъка, МОК не може да направи нищо по въпроса. Важно сега е да работим с американците. Все някога ще се върнем в олимпийската програма. Ако не на тази Олимпиада, то на следващата, дай Боже", коментира Ивет Горанова.

С проблема с включването на каратето в олимпийската програма се е заел и президентът на Българската Национална Федерация по Карате (БНФК) Алексей Петров.

"Работи се с всички останали асоциации за завръщане на каратето в олимпийското семейство. Г-н Петров се е заел с тази отговорна задача и прави всичко по силите си", разкри техническият секретар на централата Ивайло Петков.

По време на пресконференция Ивет Горанова и Йована Прекович говориха и за очакванията си относно предстоящите Европейски игри в Краков Малополска, Полша, където тя ще защитава титлата си Минск през 2019-а година.

"Годината започна с много промени - дойдох да живея в София и смених треньора. Йована Прекович доскоро беше състезател и ни беше нужно време да свикнем, но го направихме. След пет месеца работа заедно се чувствам добре и имаме добра комуникация. Имах и контузии през февруари и март, но сега съм добре. Направих няколко контролни състезания за Европейските игри. Чувствам се добре и психически, и физически. Ще дам максимума от себе си", сподели Ивет.

"Ще опитам да спечеля първото място. Не се притеснявам от това, че ще бъда единствената българска състезателка. Фокусирана съм и не се разсейвам. Ще бъда на 55 кг - на моята си категория. Познавам всичките си съпернички, вече съм печелила срещу тях. Донякъде е тежест, че защитавам титла, но искам да повторя този успех", допълни олимпийската ни шампионка от Токио.

На 24 юли с лагер на Белмекен ще започне целенасочената подготовка на националния отбор за Световното първенство за мъже и жени през есента, информира Борислав Иванов - старши треньор на Националния отбор по карате. В групата старши треньорът ще включи 13 каратеки, някои от тях нови в състава като Петър Михайлов, Велин Иванов, Александър Стефанов.

“Същинската подготовка започва на 24 юли с лагер на Белмекен. Реално до старта на Световното на 24 октомври предстоят редица лагери и участия на турнири”, коментира старши треньорът на Националния отбор. Той допълни, че всички са пределно мотивирани и дисциплинирани.

Специалистът подчерта, че преходът от младежи към мъже не е труден от гледна точка на техниката в карате, която е позволена и за двете възрасти. И съобщи, че след лагера на Белмекен ще има и лагер в Кранево и след това няколко турнира преди Световното в унгарската столица.

“До световното трябва да сме напълно подготвени и да отидем за медали”, завърши Борислав Иванов.

#bgkarate


Предстоящи събития Календар

ЛАГЕР НАЦИОНАЛЕН ОТБОР
мъже и жени
Словакия
неделя, 28 юли 2024
Лагер национален отбор
Джуниори, мъже и жени
Аранджеловац, Сърбия
неделя, 4 август 2024
K1-YOUTH LEAGUE
кадети,джунори,младежи до 21г.
Канкун, Мексико
четвъртък, 8 август 2024
Национален спортен лагер/Съдииски и тренъорски курс
всички възрасти
Кранево
понеделник, 19 август 2024
ЕВРОПЕЙСКО ПЪРВЕНСТВО ПО ШОТОКАН
всички възрасти
Татра, Унгария
петък, 30 август 2024
Календар

Партньори и Спонсори