Олимпийските шампионки по карате от Токио 2020: Каратето трябва да бъде част от олимпийската програма

неделя, 14 май 2023

Ивет Горанова - Олимпийска шампионка до 55 кг. по карате от Токио 2020, Йована Прекович - Олимпийска шампионка до 61 кг. по карате от Токио 2020 и Фериал Абделазис - Олимпийска шампионка над 61 кг. по карате от Токио 2020 поставиха началото на поредица от инициативи за връщане на каратето в олимпийската програма ( Лос Анджелис през 2028 ).

В рамките на официалното откриване на Тренировъчния семинар по карате за всички възрасти, организиран от Българската федерация по карате по инициатива на трите олимпийски шампионки от Токио 2020, които се проведе днес в Националната спортна академия, златните медалистки подписаха писмо, с което поискаха среща с президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах. В рамките на срещата те ще представят доказателства и аргументи за предимствата на каратето и защо спортът трябва да бъде част от олимпийската програма (Лос Анджелис през 2028).

“Като спортисти и носители на медали от европейски и световни първенства, от олимпийски игри, не можем да останем безучастни, когато е застрашено бъдещето на спорта, заслужил по безапелационен начин своето място в олимпийското семейство”, категорични са шампионките в своето писмо. “Каратето достигна безпрецедентни висоти. Огромният интерес, който предизвика нашия спорт, надхвърли всички очаквания, а високата му гледаемост и популяризирането му сред младите красноречиво доказват, че той има своето място в олимпийската програма. Още едно доказателство за това е фактът, че каратето е най-масовият спорт след футбола в световен мащаб и като такъв има сериозно влияние върху младите хора.

И точно тук още по-ясно се откроява огромната социална значимост на спорта и в частност на каратето, защото един от важните фактори, по които се измерва стойността на един спорт, е неговата социална значимост”, пишат още в писмото си олимпийските медалистки. На събитието присъстваха и застанаха зад инициативата на олимпийските шампионки президентът на Българската национална федерация по карате - Алексей Петров и вицепрезидентът на БНФК - Русалин Русалинов.

Писмото на Ивет Горанова, Йована Прекович и Фериал Абделазис ще бъде изпратено и до всички федерации по карате в световен мащаб, от които шампионките ще очакват подкрепа за връщане на каратето в олимпийската програма ( Лос Анджелис през 2028 ).

#bgkarate


Предстоящи събития Календар

ЛАГЕР НАЦИОНАЛЕН ОТБОР
мъже и жени
Словакия
неделя, 28 юли 2024
Лагер национален отбор
Джуниори, мъже и жени
Аранджеловац, Сърбия
неделя, 4 август 2024
K1-YOUTH LEAGUE
кадети,джунори,младежи до 21г.
Канкун, Мексико
четвъртък, 8 август 2024
Национален спортен лагер/Съдииски и тренъорски курс
всички възрасти
Кранево
понеделник, 19 август 2024
ЕВРОПЕЙСКО ПЪРВЕНСТВО ПО ШОТОКАН
всички възрасти
Татра, Унгария
петък, 30 август 2024
Календар

Партньори и Спонсори